Kira Nedir

Kira, bir apartman dairesinde, evde veya odada yaşamak için ödediğiniz para miktarıdır. Kira genellikle aylık olarak ödenir, ancak haftalık, iki haftada bir ve hatta günlük olarak ödenebilir. Kira genellikle doğrudan binanın sahibi olabilen mülk sahibine veya bir daireye sahip olan bireysel bir ev sahibine ödenir. Çoğu durumda, kira nakit veya çekle ödenir. Kira miktarı birkaç faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Bunlar;

  • Dairenin kullanım özellikleri
  • Dairenin büyüklüğü ve konumu
  • Mevcut kira piyasasının durumu

Gibi kriterlerdir. Kira hesaplama işlemi de bu tarz kriterlerden etkilenmektedir. Kira, bir mülkün kullanımı için ev sahibine ödediğiniz para miktarı olmakla birlikte kira miktarının belirlenmesinde ev sahibi ve kiracının ortak kararı etkilidir. Ödediğiniz kira, kiraladığınız konaklama türüne ve burada kalacağınız süreye bağlı olacaktır.

Kira Nasıl Hesaplanır?

Kira, kiracının kapladığı alan miktarına ve bakım maliyetine göre hesaplanır. Ev sahibi size aşağıdakileri içeren resmi bir kira sözleşmesi sunabilmelidir.

  • Kira tutarı
  • Ön ödemeniz gereken depozito miktarı
  • Kiranın vade tarihi ve zamanında ödemezseniz sonuçları
  • Güvenlik depozitonuzun kiralama sürenizin sonunda ne zaman iade edileceği

Kiralama sözleşmeleri, ne kadar ve ne zaman ödeyeceğiniz de dahil olmak üzere kiralama şartlarını özetleyen yasal sözleşmelerdir. Ödediğiniz kira miktarı genellikle dairenizin metrekaresine bağlıdır. Fiyat, dairenizin lokasyonuna ve diğer faktörlerden de etkilenebilir. Kira artış oranı, kira hesaplaması açısından kritik bir öneme sahiptir.

Kira hesaplama işlemi söz konusu olduğuz zaman yürürlükte olan kira miktarı ile TÜFE oranının çarpılması işlemi karşımıza çıkar. Bu çarpma işlemi neticesinde ortaya çıkan işlem 100’e bölünerek kira artış miktarı belirlenir. Bunu bir formülle ortaya koyacak olursak; Kira hesaplama işlemi; Mevcut Kira miktarı x TÜFE oranı/100= kira artış miktarıdır.

Kira Artış Oranı Ne Demektir?

Kiracılar her ay ev sahiplerine kiralarını zamanında ödemekle yükümlüdür. Bunu yapmazlarsa, ev sahipleri tarafından gerekirse tahliye de dahil olmak üzere yasal işlem başlatılabilir. Kiranızı geç ödüyorsanız ve ev sahibiniz, kiranızı yükseltmek niyetinde olduğuna dair size herhangi bir resmi bildirimde bulunmadıysa, kiranızı artıramaz. Kira sözleşmesi kira artış oranının ne kadar olacağına dair yüzdelik bir miktarın yazılı olduğu bir evrak olarak dikkatleri üzerine çekmektedir.

Bir ev sahibi, fiyatlarınızı yükseltmeden önce size yazılı bildirimde bulunmadıkça kiranızı artıramaz. Ayrıca yapılan artış miktarı; kira artış oranı ile uyumlu olmak durumundadır. Bundan dolayıdır kira sözleşmenizde herhangi bir değişikliği kabul etmeden önce her zaman bu artışların kanıtını talep etmelisiniz. Burada fiyat artışına etki eden temel dinamikler arasında yer alan TÜFE kritik bir öneme sahiptir. Çünkü kira artış oranının belirlenmesinde TÜFE esas alınır.

Kira, bir mülk veya arazi için kiracı tarafından ev sahibine ödenen para miktarı olmakla birlikte bu tür ödemeler ev sahibi ile kiracı arasındaki kira sözleşmesinin şartlarına göre haftalık, aylık hatta yıllık olarak ödenebilir. Konut birimlerinin yeri ve mevcudiyeti gibi kiralama maliyetlerine karar verirken dikkate alınması gereken birçok şey olduğundan, bir kira sözleşmesi imzalanmadan önce kira artışları üzerinde anlaşmaya varılmalıdır. Ancak bu sayede sonraki süreçte herhangi bir sorun yaşamanın da önüne geçmek mümkün olur.

Kira Artışında Dikkate Alınacaklar Nelerdir?

Kira artışının belirli kriterlere bağlı olarak yapılması şarttır. Kira artışı yılda 1 kez yapılabilir. Burada zam oranın belirlenmesinde TÜFE oranları dikkate alınıyor. Ancak TÜFE miktarının ortalaması kira artış oranına etki eder. Yani son 12 ayın ortalama tüketici fiyat endeksi kira artış oranını da ortaya koyar. Burada mevcut kira miktarıyla ortalama TÜFE oranını çarpmak, ardından çıkan sonucu 100’e bölmek kira artış miktarının hesaplanmasını sağlayacaktır.