Kira Sözleşmesi
Kiralama sözleşmesi, kiralamanızın şartlarını ortaya koyan belgedir. Kiralamaya başladığınız tarihi, ne kadar kira ödediğinizi ve ne zaman ödenmesi gerektiğini ve her iki tarafın da sözleşme kapsamındaki hak ve sorumluluklarını anlamasını sağlamak için gerekli diğer bilgileri içermelidir. Kira sözleşmesi yazılı bir evraktır. Burada kimi zaman sözlü olarak da bir sözleşme yapılabilir. Aralarındaki temel fark, yazılı bir kiralamanın sözlü olandan daha fazla yasal güce sahip olmasıdır.
Ev sahibinizle sözlü bir anlaşma yapmaya karar verirseniz, daha sonra herhangi bir yanlış anlaşılma olmaması için herhangi bir şeyi imzalamadan önce tüm ayrıntıları yazılı olarak aldığınızdan emin olmanız gerekir. Kira sözleşmesi tam olarak resmi bir evrak olduğundan kira sözleşmesinin belirli kriterlere sahip olması gerekir. Aşağıda sıraladığımı kriterler kira sözleşmesinde yer almak durumundadır;
- Kira bedeli net olarak belirtilmelidir
- Kiranın ödeme zamanı net olmalıdır
- Depozito miktarı mutlaka belirtilmelidir
- Konut özellikleri net bir şekilde belirtilmelidir
- Aidat ile diğer ödemeler konusu belirlenmelidir
- Konutta yer alan demirbaşların tespiti yapılmalıdır
- Depozito mümkünse vadeli mevduat hesabında tutulmalıdır
Her ay ödemeniz gereken kira tutarı sözleşmenizde yer almak durumundadır. Bu, kiralama süresinin tamamı için sabit veya yenileme sırasındaki piyasa fiyatlarına bağlı olarak değişken olabilir. Kira süresi boyunca kiradaki herhangi bir artışın koşulları da kiralamaya dahil edilmelidir.
Kira Sözleşmesi Neden Önemlidir?
Kira sözleşmesi, ev sahibi ile kiracı arasındaki yasal bir sözleşmedir. Kiracının şartlarını, koşullarını ve yükümlülüklerini açıklar. Bir kira sözleşmesi sade bir dille yazılmalıdır, böylece her iki taraf da neye bulaştığını anlar. Kira sözleşmesi hem kiracı hem de mülk sahibinin haklarını koruduğu için önemli bir belgedir. Bu belgenin doldurulması sırasında her iki tarafında da dikkatli olmasında fayda var. Ancak bu sayede kiralama işlemindeki sonraki sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanması mümkün olur.
Kira sözleşmesine kiracılığınızın ne kadar süreceği yer alabilir. Bazen bu esnek olabilir, böylece taraflardan biri sözleşmeyi sona ermeden önce sonlandırmak isterse, bunu bildirimde bulunarak yapabilir. Ancak bu yalnızca kiralama sözleşmesinde yazılı olarak belirtilmişse geçerlidir. Burada gereken bildirim süresi, her bir tarafın sözleşmesinde ne kadar süre kaldığına bağlı olacaktır.
Kira, bir mülkün kullanımı için ödediğiniz paradır. Kira ödemesiyle alakalı her zaman ev sahibinizle görüşmeli ve ne zaman ödeme yapmak istediklerini bildiğinizden emin olmalısınız. Ev kiralarken sizden veya misafirlerinizden gelebilecek zararlara karşı teminat olarak bir eve veya daireye taşındığınızda da depozito ödemeniz gerekebilir. Kira sözleşmesinde ödemesini yaptığınız depozito miktarı mutlaka belirtilmek durumundadır.
Kira Sözleşmesinde Dikkat Edilecekler Nelerdir?
Kira sözleşmesi üzerinde her zaman dikkatle durulması şart olan bir evraktır. Bu evraktaki bilgilerin eksiksiz olması gerekir. Çünkü bu sözleşme; ev sahibi ile kiracı arasındaki yasal bir sözleşmedir. Kiracının şartlarını, koşullarını ve yükümlülüklerini açıklar. Bir kira sözleşmesi sade bir dille yazılmalıdır, böylece her iki taraf da neye bulaştığını anlar. Kira sözleşmesinde;
- Evin adresi
- Evin kullanım özellikleri
- Evde yer alan demirbaşlar
- Ev sahibi ve kiracının isimleri
- Kira için ödenecek ödeme miktarı
- Kiralama işleminde verilen depozitonun miktarı
Yer alır. Kira sözleşmesi içeriğinde her ay ödenmesi gereken kira tutarı ve ne zaman ödeneceği net bir belirtilmek durumundadır. Ev sahibi, taşınmadan önce bir depozito ödemenizi de isteyebilir. Bu, bir aylık kira veya iki aylık kiraya eşit bir miktar olabilir. Depozito genellikle, ödenmemiş kira veya normal aşınma ve yıpranmanın ötesindeki hasarlar düşüldükten sonra taşındığınızda iade edilir.